• Visos kelionės

    ITAKA kainomis!

  • Puiki galimybė įsigyti

    kelionę išsimokėtinai!

  • Daugelį viešbučių aplankėme patys!
  • ITAKA Lenkijoje

    Nr. 1

Paieškos rezultatų nėra. Norite kelionės pasiūlymo? Lauksime Jūsų skambučio +370 52 444 333 arba laiško info@kelionespervarsuva.lt


Apie kryptį

MALDYVAI – TŪKSTANTIS SVAJONIŲ SALŲ

Maldyvų Respublika, tai valstybė įsikūrusi Indijos vandenyne, į vakarus nuo Šri Lankos. Čia atrasite dievišką orą, balto smėlio paplūdimius, šiltą turkio spalvos vandenį ir iki ausų išsišiepusius vietinius gyventojus. Visa šalis sudaryta iš daugybės atolų – mažų salelių, išsibarsčiusių Indijos vandenyne. Maldyvuose iš viso yra apie 1190 mažų koralinių salelių ir iš jų tik pora šimtų yra neapgyvendintos. Maldyvai yra žinomi kaip žemiausia vieta pasaulyje, kurios maksimalus žemės lygis tesiekia 2,3 metrus virš jūros lygio.
Salose augantis vandens lygis – rimta problema. Jau keletas salų buvo evakuotos, tačiau yra nemažai nedžiuginančių pranašysčių, jog ateityje jos gali atsidurti po vandeniu, tad norintieji atvykti poilsiauti į Maldyvus – suskubkite! Vietiniai maldyviečiai gyvena vos trijose salose, visos likusios skirtos turistams. Tad, jei jūs norite pabėgti nuo civilizacijos, pagyventi mažuose jaukiuose namukuose ant vandens kranto, susipažinti su kerinčiu povandeniniu pasauliu ir pasimėgauti užburiančio grožio saulėlydžiais, Maldyvai – kaip tik jums!

KLIMATAS

Maldyvuose visus metus vyrauja tropinis klimatas, čia oras lepina, temperatūra niekad nenukrenta žemiau 25°C. Šiose salose musoninis sezonas yra nuo gegužės iki lapkričio mėnesio, tuomet iškrenta nemažai lietaus, pučia stiprūs vėjai ir siaučia audros. Dėl arti pusiaujo įsikūrusios salų padėties, jose visuomet drėgna ir kepina saulė, krantus skalauja šiltas vanduo. Geriausias metas apsilankyti Maldyvuose – nuo sausio iki balandžio mėnesio, tuomet vyrauja sausasis periodas, dangus nuostabiai žydros spalvos, vanduo šiltas ir ramus.

ĮDOMŪS FAKTAI

  • Maldyvuose savaitgaliu laikomi penktadienis ir šeštadienis;
  • Maldyvuose įvyko pirmasis susirinkimas... po vandeniu! 2009 metais šalies prezidento suburtas susirinkimas svarstė klausimus, susijusius dėl klimato kaitos poveikio saloms.

KAIP PAŽINTI MALDYVUS?

Ko gero pats geriausias būdas pažinti salas – pėsčiomis. Maldyvų salos nėra didelės ir atstumai jose lengvai įveikiami pėsčiomis. Vietiniais keltais patogu persikelti nuo vienos salelės iki kitos už 30-75 Maldyvų rupijų (2-4,5€), priklausomai nuo atstumo, tačiau jie itin dažnai neplaukioja. Susisiekti vandenyje taip pat galima plaukiojant dohi valtelėmis bei kateriais, tačiau pastarųjų kainos yra gana aukštos. Maldyvų sostinėje Malėje galite išvysti ir prazvimbiančių motorolerių, bet važiavimas jais siauromis ir chaotiškomis gatvelėmis gali būti pavojingas. Taksi čia taip pat važinėja ir jų kainos – net širdį glosto. Už kelione taksi sumokėsite apie 20 MVR (1,20€) ir papildomus 5 MVR (0,3€), jei turėsite su savimi bagažo.

MALDYVŲ VIRTUVĖ

Nenuostabu, kad šalyje, kurioje 99 % apima vanduo, pagrindinis naudojamas ingredientas – žuvis, dažniausiai tunas. Žinoma, be jūros gėrybių ir šviežių vaisių irgi neapsieinama. Mėgstamiausias ingredientas kiekviename patiekale – kokosas. Maldyvų kaimynė Indija turėjo nemažai įtakos salose gaminamam maistui - ryžiai ir karis, pagardinti gausybės prieskonių, taip pat itin mėgstami salose.

TRADICINIAI PATIEKALAI, KURIUOS VERTA PARAGAUTI NUVYKUS:

  • Garudhiya – žuvies sultinys su ryžiais, svogūnais, žaliosiomis citrinomis bei čili pipirais;
  • Mashuni – tunas, sumaišytas su kokosais, čili pipirais ir svogūnais, ir pateikiamas su vietine roshi duona;
  • Kavaabu – keptas ryžių, tuno, lęšių, kokoso ir įvairių prieskonių užkandis;
  • Dhonkeyo kajuru – keptų bananų pyragėliai, paskaninti vanile arba rožių vandeniu.

MALDYVIEČIŲ GĖRIMAI:

Maldyvuose draudžiama gerti alkoholinius gėrimus už poilsiaviečių ribų, mat šioje šalyje vyrauja Islamo religija. Alkoholiniai gėrimai pardavinėjami tik kurortuose, asmenims nuo 18 metų.
Mėgstamiausias gėrimas Maldyvuose – sai arbata. Kokosų vanduo – gaivinantis gėrimas karštomis dienomis, taip pat čia dažnai geriamas iš palmių išgaunamas punšas.

NAUDINGA INFORMACIJA

Arbatpinigiai. Palikti arbatpinigių nėra būtina, 10 proc. nuo sumos dažniausiai būna įtraukti į sąskaitą.
Kalba. Nacionalinė kalba Divehi. Kurortuose galima susišnekėti anglų, prancūzų, vokiečių, rusų, italų ir kiniečių kalbomis.
Sveikata. Vandenį, teikiamą kurortuose yra saugu gerti, tačiau, jei keliausite už kurorto ribų, vandenį geriau gerkite nuvirintą arba iš buteliukų, pirktų parduotuvėse. Atvykstant į Maldyvus rekomenduojama pasiskiepyti nuo Hepatito A ir B, poliomelito ir vidurių šiltinės. Taip pat nepamirškite su savimi atsivežti nuo saulės apsaugančių priemonių bei keleta tinkamų drabužių, jei netyčia užkluptų lietus.